Jászapáti Szatócsbolt Rekonstrukciójaadmin

SAJTÓKÖZLEMÉNY
JÁSZAPÁTI SZATÓCSBOLT REKONSTRUKCIÓJA – KAPCSOLT TURISZTIKAI ELEMEKKEL

Jászapáti Városi Önkormányzat sikeresen pályázott a TOP-1.2.1-16 kódszámú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című pályázati konstrukció keretében, amelynek köszönhetően bruttó 140.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és  Településfejlesztési Operatív Program keretén belül.

A település célul tűzte ki az István király úti városközponti értékes épületek megőrzését, a homlokzati elemek, ornamentikák visszahelyezését és így a század-eleji településkép, hangulat visszaállítását. E gondolat mellett az elmúlt években felújításra került a helyi gimnázium épülete, a Vágó Pál múzeum
és a Horváth-ház. E folyamat következő lépése volt Perlaky-ház felújítása és funkcióval való megtöltése. Az épület évek óta üresen állt, eladó volt. A fenti célok megvalósítása érdekében az Önkormányzat megvásárolta.

A felújítás eredményeképpen az épületben közösségi funkciók kapnak helyet. A településen működő kézműves köröknek lehetősége nyílik a foglalkozásaik megtartására. A két foglalkoztató egyikében hímző, csipkeverő és varró műhely, a másikban fafaragó és modellező műhely kerül kialakításra. Napközben a település diákjai számára lesz lehetőség a fenti kézműves tevékenységek, gyakorlására, elsajátítására, ezen keresztül a jász motívumok, formavilág, néprajzi elemek, szülőhelyük gyökereinek megismerésére. Az épület rizalitjában lévő helyiségben kerül kialakításra egy kiállítótér, ahol a
foglalkoztatóban zajló kézműves szakkörökön készült alkotások kerülnek bemutatásra, de helyet kap itt a település múltját bemutató építészeti, néprajzi kiállítás is. A hímzésnek, varrásnak helyet biztosító foglalkoztató összenyitható ezzel a kiállító teremmel. Az így megnövelt helyiség lehetőséget ad előadások megtartására, dia-, illetve filmvetítések lebonyolítására, nagyobb kiállítások rendezésére.

Az épületben helyet kapott még egy „szatócsbolt” is, utalva az épület múltjára. E helyiségbe, akárcsak eredetileg, az utcáról is be lehet jutni. Az üzlet század-eleji, korhű bútorokkal, berendezésekkel, ill. ezekhez illeszkedő és ez alapján gyártott elemekből lett berendezve, az akkor itt árult termékeket bemutatva. A városba látogató turisták számára, akik természetesen megtekinthetik a  kiállításokat, illetve kipróbálhatják, megismerhetik a kézműves  tevékenységeket, azokon keresztül a jász népi motívumokat és formakincset.

esza
eu-tabla